ForsidenKalenderOppskrifterLinkerDokumenterBilder
(Innlegg i Bloggen legges inn fortløpende. Så er det et innlegg du ikke finner, søk etter det litt lenger nede på høyre side).

Markkompostering - En manual fra Organic Agriculture of Canada

For de som ønsker mer grunding innføring i markkompostering kan denne engelske manualen anbefales eller en quickguide

Viktige naturtyper og svartelistearter krever skjøtsel omkring Øverland

I www.naturbase.no kan man se viktige naturtyper nær Øverland. Noen er hensynskrevende, og noen er oppstått gjennom tidligere tiders kultivering. Dette kan være slåtteenger og styvete trær. Mange arter har tilpasset seg disse naturtypene, og når de ikke holdes i hevd, blir artene truet. Områdene trenger skjøtsel. Er det noen som er interessert i dette, så er det sikkert mulig å få støtte fra myndighetene.

I tillegg finnes viktige kantsoner mot elven som bør beskyttes.

Fremmede invaderende arter er blitt et problem, og der vi ser en fremmed invaderende art (eks. russekål, kjempebjørnekjeks, lupiner, parkslirekne, rynkerose), bør vi fjerne den så fort som råd.Det er ulikt hvordan de skal fjernes: Noen skal kun slås før frøsetting (roting i røttene skaper bare flere skudd) mens andre kan graves opp med roten. Mye kan komposteres, men noen frø og røtter er rett og slett spesialavfall. På denne siden kan du lese mer:

http://www.artsdatabanken.no/Article.aspx?m=128&amid=2065

Spansk kjørvel er dessverre på “Høy risiko” listen, og betraktes enkelte steder som en pestart! Pass på: I henhold til naturmangfoldloven er det vi som har ansvaret for at denne arten ikke spres i naturen…Les mer om den her:

http://www2.artsdatabanken.no/faktaark/Faktaark33.pdf

vinterkarse PDF
rynkerose PDF
kjempebjørnekjeks PDF
hagelupin PDF
parkslirekne PDF
platanlønn PDF

Vi er alle bønder

- En bonde må respekteres like mye som en intellektuell. Som en universitetsprofessor. Som en journalist. Vi må verdette den virkelige verdien av den manuelle arbeidskraften til bonden. – Carlo Petrnini

ER MAT VIKTIG? – Dette er jo egentlig et dumt spørsmål, selvfølgelig er det viktig. Så enkelt og så sant. Man kan jo undres på om vi egenlig tar maten på alvor når vi ser på hvordan vi behandler matjorda og de som skal forvalte den.

I Budstikka, lokalavisen for Asker og Bærum av 9. mai kunne vi lese at 700 mål med dyrket mark er borte siste 7 år i de to kommunene, noe som tilsvarer 90 fotballbaner og i teorien kunne arealet brødfø 2000 mennesker årlig.

Les hele artikkelen

Markkompostering på Øverland

Markkompostering på Øverland har nå startet.

Ønsker frivillige til å sjekke om markene har det bra, eventuelt foring.

Kontakt Helge Borchsenius hvis du er interessert

Mange nye andelshavere på introdagen

På introdagen 21. april kom det mange nyfikne andelshavere som fikk et innblikk av være andelsbonde. Styret og medarbeiderne på Øverland Andelslandbruk informerte og viste de nye rundt på gården.

Nyttig informasjon om Øverland Andelslandbruk

Rapport fra en gledesspreder :-)

Veronica Samycia

Jeg fikk en melding av vår “duracellgledesprederkanin” på Øverland Veronica Samycia som besøkte Øverland Gård 24/3. Hun ville gjerne formidle sine opplevelser med oss andre.

Jeg var på Øverland idag & klippet ned Asker bringebær plantene, det var liv i mange av dem ;-)
jeg ble så glad, vi satset jo mye på dem ifjor,

Biene er i full sving tross for lite mat enda, jeg så dem komme tilbake til kubene med pollen på benene deres…
de flyr nok langt fordi jeg så ingenting i blomst rundt Ø gård, de flyr nok mot Bekkestua der hvor det er gåsunger på visse tidlige trær.
Alle andre bær buskene var fulle av knopper… solbær rips & stikkelsbær :-)
høstet en håndfull ny persille & gressløk til salaten ikveld …Herlig herlig!

Gleder meg til denne lange sesongen…..

Tidlig vår!

Bildet er tatt 14. mars 2011

Bildet er tatt 13. mars 2012

En vakker setning

I evalueringen for 2011 leste jeg mye fint, blant annet en vakker setning som rørte meg. For dere som ikke leste alle 19 sider av dokumentet, her er gullkornet:
Min tillit til de menneskelige evner å lage en god samfunn har blitt mye større i de siste 3 år, og det er på grunn av Øverland.
Tenk hva noen gulrøtter har utrettet?!

Innhøstingsplan for 2012

Innhøstingsplanen ble vedtatt, med noen små justeringer, på årsmøtet 12.februar.
Kart med de forskjellige feltene ble også godkjent.

Årsmøte søndag 12. februar 2012

Årsmøte for Øverland Andelslandbruk blir holdt på Steinerskolen i Bærum søndag 12/2-2012, fra kl. 15.00 – 18.00.
Se også i kalenderen til høyre. Åpent for andelshavere og andre interesserte.

Rødbetkake

Jeg prøvde meg fram med en vanlig gulrotkakeoppskrift og byttet ut gulrot med rå revet rødbet og kanel med en blanding av ingefær, anis, koriander og kanel (jeg hadde en indisk krydderblanding i skuffen med disse ingrediensene som selges – økologisk – under navnet Kapha Churna). Wow! Dette ble superGODT! Og for en praktfull farge rødbete gir til alle retter vi bruker den i!
Gulrotkake lager jeg med egg, en blanding av siktet og sammalt hvete, sukker (mindre enn i oppskriften), rapsolje, bakepulver og litt salt. Vil du ha glasur på går det sikkert fint på rødbetkake også.

Her ligger jordkjelleren!

I år har andelshaverne på Øverland – CSA – gleden av å høste etter sesongslutt på jordet. VI har over 5 tonn med grønnsaker i en jordkjeller som ligger i oppkjøringen til gården. En dør på venstre hånd er merket jordkjeller. Jeg har fått flere henvendelser fra andelshavere som ikke finner kjelleren. Derfor ovennevnte bilde med oversikt samt hint om kode til låsen for de som ikke har fått sjekket sin e-post. Mer info og flere bilder fra jordkjeller kan du lese i denne artikkelen hvor det forøvrig også er publisert en video. Lykke til jakten på de økologiske godsakene fra jordkjelleren på Øverland CSA.

Videoer fra høstfesten 2011

Andelshaver Paal Joachim Romdahl har publisert to flotte videosnutter fra høstakkefesten 2011.

Gratinert purre

Sesongen er ikke over på Øverland, mye kan ennå høstes. Purre var og er det rikelig av. Den itaienske retten porri gratinati er en smakfull og lettlaget ovnsrett. Under grønne fingre forleden kom Jorunn Koppergård med en flott gulrotoppskrift på en rå gulrotkake. Oppskriften finner du her. Gulrøtter er det i skrivende stund også nok av på gården.

Slik lager du “porri gratinati”, gratinert purre.

Italiensk potetkake


Italiensk/siciliansk potetkake er et fast innslag i mang en trattoria eller tavola calda i Italia. Originaloppskriften er delvis modifisert til norske råvarer.

DETTE TRENGER DU:

 • 1,3 kg melne poteter f.eks Kerrs Pink eller Mandel
 • 75 g bacon i terninger ( eller panchetta om du får tak i det)
 • 250 ml melk
 • 100g smør
 • 4 egg, sammenvispede
 • 2 fedd hvitløk, fihakket
 • 200 g parmesan, fersk revet
 • 6 skiver salami, hakket ( gjerne italiliensk salami)
 • 85 g halvfast hvitost f.eks Jarlsberg eller Norvegia ( beste alternativ lettrøkt jarlsberg)
 • 140 g mozzarella i terninger
 • 1 neve persille, hakket
 • 50 g brødrasp/ brødsmuler
 • 1 neve friske timianblader

SLIK GJØR DU:

 • Varm ovnen til 190C
 • Kok potetene hele med skall til de er møre – ca. 30 minutter avhengig av størrelse.
 • I mellomtiden steker du  baconbitene til de er lett gylne.
 • Slå ut kokevannet, ta opp de potetene og sett til side for litt avkjøling.
 • Varm melk og det meste av smøret  i den varme potetkjelen.
 • Skrell potetene, del i store biter, sha de så tilbake i kjelen med melken.
 • Bland dem (så lenge du har brukt en melen potet vil du få en lett og luftig mos ved hjelp av en stamper eller blender).
 • Bland i bacon, egg, hvitløk og alle de andre ingrediensene unntatt strøkavring og timian.
 • Pensle det resterende smøret i bunnen og sidene av et 23 cm springform. Dekk innsiden av formen med ca ¾ av brødsmulene og fyll med potet blandingen. Glatt ned overflaten og dryss resten av brødsmulene, trykk dem forsiktig inn i potetekaken.
 • Stek i ca 1 time til potetkaken har satt seg.
 • La den hvile i 5 minutter.

Så kan du løsne kaken forsiktig fra sidene på kakeformen med en kniv til kaken løsner.
Skyv kaken over på en tallerken og dryss over med timian blader. Serveres varm eller kald.

Kilde: bbcgoodfood.no

Sprukne gulrøtter

En anselig mengde av gulrøtten vi har tatt opp for vinterlagring er sprukket og uegnet for vinterlagring. Kom til gården og ta med deg «mengder» med økologisk gulrot.

Du kan lage gulrotsaft. Ta 1/2 kg skrelte, raspede gulrøtter småkok i to timer med 1 ts salt. Sil oppkoket gjennom en sikt og tilsett vann til det blir en liter. Tilsett 50 g sukker. Tilsett gjerne litt revet eple. Eller du kan melkesyregjære gulrøttene, les mer på denne linken, eller ta et kurs hos andelshaver Rita Amundsen. Du kan også lage tørke gulrøttene, les mer om det på denne linken

Flere andelshavere har egne tørkeapparater, du kan kjøpe dehydrator hos en lokal eller se til Danmark og Dansk hjemmeproduksjon. Hvorfor ikke prøve å ovnsbake gulrøtter , riv gulrøttene tilsett noe søtt og litt syrlig litt god olivenolje og tid så får du en deilig liten rett.

Her kan andelshaverne hente vintergrønnsaker

På siste årsmøte ble det bestemt å dyrke grønnsaker til vinterlagring. På feltet nord for vårt ordinære område er det blitt dyrket frem ulike typer grønnsaker. I skirvende stund (20/10) så er noe er i hus men en del gjenstår å få tatt opp, derfor de «ekstra» grønne fingrene nå i helgen.

Vintergrønnsaker fra vårt eget lager kan du høste her!

Økologisk dyrking er best

Resultatene fra en omfattende amerikansk 30 årsstudie viser at økologisk dyrking er overlegent best på alle områder, gir større avlinger og mer robust matjord. Økologisk er også mindre energikrevende og gir bedre inntjening.

Økologisk dyrking er best

Verdens beste fiskegrateng

I min “selvoppnevnte” verdens beste fiskegrateng begynner man med å høste 2 sprø, økologiske, kortreiste og selvplukkede purre fra Øverland. Man befordrer seg ned til Haslum (2,8 km) og besøker Jensvoll Fisk, slår av en hyggelig prat og kjøper 600 gram med fersk villfanget hyse gjerne filéten. (Hos Jensvoll er den garantert beinfri) Du trenger i tillegg ferske økologiske egg og et beger med Creme Fraiche ( …mye fett, javel men dette skal bli verdens beste så det “må” fettstoffer til. Det er der smaken ligger.)

Slik lager du verdens beste fiskegrateng

Hverdagspesto

Kjøp en bonde

NRK radio i dag fikk vi høre om prosjektet kjøp en bonde. Hensikten er å legge til rette for tettere bånd mellom bønder og byboere. På initiativtakernes nettside, kjopenbonde.no skriver de at de ønsker å tilby en behagelig plattform for å oppdage landsbygdas verdier. Bønder som samarbeider, bruker internett og sosiale medier i forsøk på å få til en direkte dialog med forbrukerne er positivt. Et flott bidrag i kampen mot nedleggelsen av gardsbruk i Norge. (Vår matminister hevder imidlertid at det er helt naturlig at 16 000 bønder vil være borte om 20 år)

Dette er kanskje starten på enda flere andelslandbruk i Norge:-)

Borsjtsj

Rødbetsuppen vi fikk på høsttakkefesten var borsjtsj som er en tradisjonell matrett i Øst-Europa Borsjtsj er en grønnsaksuppe hvor hovedingrediensen vanligvis er rødbeter, mens de andre ingrediensene kan variere. Man antar at den opprinnelig stammer fra Ukraina. Den kan inneholde forskjellige grønnsaker og også kjøtt, og den tilsettes gjerne smetana (en slags rømme) når den blir servert.

Slik lager du borsjtsj, en deilig suppe basert på rødbeter.

Hyllebærgelé

DETTE TRENGER DU:
til 1 l hyllebærsaft;
5-6 dl økologisk rørsukker
1 økologisk sitron
2-3 ts økologisk pulverisert agar-agar (fortykningsmiddel som fås kjøpt på helsekost)

Slik lager du hyllebærgelé