ForsidenKalenderOppskrifterLinkerDokumenterBilder
(Innlegg i Bloggen legges inn fortløpende. Så er det et innlegg du ikke finner, søk etter det litt lenger nede på høyre side).

Nye bilder

10 års jubileumshelg Øverland Andelslandbruk

La oss feire våre år som andelslandbruk og dele det mangfoldet av interesser og kunnskap som finnes her på gården. Vi setter oss selv i fokus og har flere aktiviteter og presentasjoner av våre flotte andelshavere på programmet. Det blir også noen kurs av eksterne eksperter, debatt, dans, god mat, samvær og hygge i løpet av helgen.

Fredag 24/6

Innhøstingsplan og kart for 2015

Torsdag 5. mars var det årsmøte for samvirkelaget Øverland Andelslandbruk.

Omtrent 30 andelshavere møtte opp for å være med å godkjenne fjorårets årsmelding og regnskap. Men også for å bestemme årets budsjett, innhøstingsplan og kart for i år.

Landbruket i Bærum

Bærum kommune, Natur og Idrett, avd. for landbruk, kultur og utmark har gitt ut et hefte med Historikk – Status – Utfordringer for landbruket i Bærum pr. november 2014.

Øverland andelslandbruk er nevnt under Øverland gård på side 29, og på side 30 er det en interessant tabell som viser hvor stort omfang av jordbruksproduksjonen som skal til for å dekke mat behovet til hele Bærums befolkning.

Beskjæringskurs på Øverland

Vil du lære grunnleggende prinsipper for beskjæring av epletrær, utveksle erfaringer og prøve deg frem på ekte økologiske Aromaepletrær? Nina Berge og Jolien Perotti holder kurs i beskjæring for nybegynnere. Det blir en teoretisk innføring og mye praktisk øving i Øverlands eplehage der skolehagen ligger. Trærne er gamle, fra 20-50 år så de ligner på trærne i hagen din, ikke på de små man ser i moderne produksjonsfelt. Dagen blir en kombinasjon av kurs og dugnad. Kurset begynner kl 10 og fortsetter etter kl 13 med dugnad for de som vil øve seg mer og hjelpe til å få stelt skolehagens trær.

Dato: 22.mars

Innhøstingsplan og kart for 2014

Onsdag 5. februar var det årsmøte for samvirkelaget Øverland Andelslandbruk.

Omtrent 25 andelshavere møtte opp for å være med å godkjenne fjorårets årsmelding og regnskap. Men også for å bestemme årets budsjett, innhøstingsplan og kart for i år.

Øverlandel Økohelg, januar 2014

Velkommen til Øverland Andelslandbruks Økohelg den 18. – 19. januar 2014
Sted: Steinerskolen i Oslo, Flyveien 2, ca 10 min. å gå fra Hovseter T- bane st.
Les mer…

Søndagsutflukt 15. september til Fokhol og Ommang Søndre

Vil du være med på en hyggelig søndagsutflukt 15. september? Påmeldingsfrist er i morgen, 5. september!

Kjernegruppen arrangerer en spennende utflukt for alle andelshaverne til de svært interessante gårdene Fokhol Gård og Ommang Søndre Gård. Vi håper på å lære mer om alternativ økologisk og biodynamisk matproduksjon i Norge, og kanskje spesielt om husdyrdrift? Turen egner seg for alle, og vi håper både små og store andelshavere vil være med.

Juicing – green smoothies – microgreen/hvetegress introduksjon workshop

Juicing – green smoothies – microgreen/hvetegress introduksjon workshop

Søndag 10 mars kl 13

Informativ video om mark kompostering og mikrolivet i jorda

Informativ video om mark kompostering og mikrolivet i jorda

http://www.youtube.com/watch?v=JFGQR5ERaPQ&feature=youtube_gdata_player

Fra jord til bord: Øverland Økohelg 2012

(foto: Aleksander Viken – Kulturverk.com)

Klesgruppe på Øverland

Andelshaver Ineke Zaat ønsker å starte en klesgruppe på Øverland. Første møte er førstkommende tirsdag 13. november kl. 12-15. Møt opp ved utebordet på gården og bli med å riste frø fra linplantene. Det vil også ev. bli strikking, hekling, fletting av bånd og reparasjon av egne klær. Det er også planlagt et møte søndag 18. november kl. 9.30-11.30 Ta kontakt med Ineke på tlf 94243350 hvis du lurer på noe.

Fortsatt ledige plasser på kurs og økoseminar – ta med en venn!

Øverlandel Økohelg 2012 er på trappene, førstkommende helg 10.–11. november. Vi vil minne om at vi forsatt har noen ledige plasser igjen på tre av kursene på lørdag, og at påmeldingen til seminar på søndag fremdeles er åpen for alle interesserte.

Ta gjerne med med en venn eller to på økoseminar på søndag, og opplev et inspirerende miljø med engasjerte deltagere, mange ulike tilbydere på økomarkedet, en herlig økolunsj og ikke minst foredragene av kjente, kunnskapsrike eksperter innen det økologiske feltet!

Verdens beste tomater!

Med et eple sammen med tomatene så blir de fortere røde

Vi er så begeistret for tomater at vi fylte opp vårt nye drivhus med planter i våres. Grønne og fine har de vært gjennom nesten hele sesongen. På grunn av en kald sommer har modenheten og rødmen utblitt på våre tomater. Men hjelper man litt til så blir de flotte etter et lite opphold i vinduskarmen.

Salt lammekjøtt, løk, aprikoser og grønnkål

(Grønnkål)

Det å lage mat på råvarer i sesong er alltid et godt utgangspunkt for å lykkes med sluttresultatet.
Nå er det ferskt lam å få kjøpt og Kurt har åpnet for høsting av grønnkål og fersk hvitløk. Jeg fant denne spennende oppskriftenBBC FOOD.

Les hele oppskriften og lær mer om grønnkål

Hei Bær Elsker!

samme prosedure as last time:

Tirsdag 2/10-2012 fra kl 14.30 & utover… legger vi ut aviser & sprer treflis oppå dem igjen! Så ‘avis spredere’, ‘treflis&trillebår spa-ere/kjørere’, & ‘rake-evner’ SØKES herved! Les mer…

Bondebønner fra Øverland

Jeg besøkte en delikatessebutikk i Oslo forleden og kom over en gammel kjennning i grønnsaksdisken, nemlig bondebønnene. Ritignok ble de benevnet som det litt mer staselige navnet favebønner og priset til 80 kroner kiloen. Denne ukes rapidblad er viet til bøndebønnen, hagebønnen eller hestebønnen om du vil. Glem heller ikke at vi på feltet ved siden av bøndebønnene har mye av voksebønner og brekkbønner som også er høsteklare nå.

OM MENGDER OG TILBEREDNING: Bondebønner renses og du spiser ikke belgen! Beregn 100 gram rensede bønner per porsjon når den skal serverer som tilbehør. Hele bønner på f.eks en kilo gir deg 200 gram rensende bønner. Du koker bønner i lettsaltet vann i ca 20 minutter eller til de er møre. Smak deg frem til du får den konsistensen du liker. Utenom sesong kan du bruke tørkede bønner da beregner du 80 gram per porsjon og koker i 2-3 timer.

En smak av ureist honning

God morgen! Jeg fikk en melding etter gårsdagens utsending av rapidbladet. Veronica har noen bevingende ord om honningglassene. De må være rene og uten etiketter. Det blir fryktelig mye jobb på birøktgruppa om de skal rengjøre glass og fjerne etiketter før vår utsøkte økologiske og ureiste honning fylles i.

Matnyttig seminar: Mat og jord der du bor

På dagtid er det seminar, på kvelden er det inspirasjonssamling med MAJOBO Glimt; man kan melde seg på begge eller en av delene av programmet. Andelshaverne Jolien Perotti og Siri Mittet vil også delta og snakke om hhv. andelslandbruk og drømmen om et liv på et småbruk og omstilling Sagene

Sommerrapport fra Øverland

Vår daglige leder Anja Bruland har oppsummert sesongen så langt. Under er en rapport fra i følge henne selv Øverlandels kontorrotte

Vi har fått et hint om at det er ønskelig å vite litt mer om hvordan denne sesongen egentlig går for andelslandbruket vårt, hva som går bra og hva som ikke går så bra. Det kan vi jo godt si noe om. Selve dyrkingen bør Kurt fortelle om, jeg er dessverre ikke i åkeren så ofte som jeg hadde likt, siden jeg har en egen åker på andre siden av byen som tar det meste av min tid.

Hvordan går det med grønnsakene dine?

Gartner Kurt har gitt oss en oversikt over hva som skjer på åkeren Øverland, en liten oppsummering nå så langt i sesongen midt i fellesferien. Her er hans rapport fra åkeren.

Les mer om vekstsesongen 2012

Omvisninger på ØverlandSiden vi er så innovative og spennende (hihi..) får vi mange forespørsler om omvisninger gjennom sesongen. Siden vår visjon om andelslandbruk inkluderer å bidra til mer av denne måten å dyrke og omsette på, ønsker vi å ta imot de som vil komme til oss. Samtidig er vi litt redd for å bruke andelshavernes penger til dette, ved at de som har lønn hos oss bruker tid til omvisninger. Vi vil heller ikke at man skal ha god råd for å få komme til oss.

Les mer om omvisning på Øverland

Høsttakkefesten 2011


Årets sosiale høydepunkt, høsttakkefesten, blir søndag 9.sept! Det finnes mange bilder fra høsttakkefester her på nettsiden, så alle kan se at det dreier seg om et godt måltid ute ved åkeren, laget av ikkeidetheletatt-reiste grønnsaker, laget og spist i felleskap.

Se bilder og les mer om høstakkefesten

Sitrusmarmelade med svarthyll og sitronmelisse

Blomster fra svarthyll og blader fra sitronmelisse i urtehagen på Øverland ledsaget av noen økologiske sitrusfrukter kjøpt på Mega på Bekkestua ble blandet til en syrlig sommermarmelade. Husk at Coop nå har lik pris på sprøytet og økologisk frukt og grønnsaker. Det gjør valget enkelt.

DETTE TRENGER DU:

  • 6 appelsiner (helst økologiske)
  • 2 sitroner (helst økologiske)
  • 600 gram sukrin
  • 4 ts syltepulver
  • 10 skjermer med svarthyllblomster
  • 2 never sitronmelisse, hakket

Øverland Andelslandbruk

Følges av 107 medlemmer.

Andelslandbruk er en driftsform der omsetning og dialog foregår direkte mellom gårder og forbrukere. Det unike med ordningen er at forbrukere kjøper andeler av gårdens produksjon, for eksempel for ett år av gangen, og deler risikoen for årsvariasjoner i avlingene. Som andelshavere i årsproduksjonen kan forbrukerne delta i planlegging av gårdsdriften. Mer om sonen

Origo Øverland Andelslandbruk er en sone på Origo. Les mer